Coraz szybciej rozwijający się świat gwarantuje mieszkańcom najbogatszych państw coraz większy dostęp do żywności. Kupujemy więcej niż kiedyś, ponieważ zakupy stały się łatwe i szybkie. Wielu z nas nie zastanawia się nad tym, co zrobić z żywnością, której nie udało nam się wykorzystać przed upływem daty ważności. W takich sytuacjach wciąż nadające się do spożycia składniki, bardzo często lądują w koszach i kontenerach na śmieci. Podobna sytuacja występuje w wielu restauracjach. Niewykorzystana w danym dniu żywność bywa wyrzucana, choć przecież w teorii mogłaby być przekazywana najbardziej potrzebującym. Bardzo często okazuje się jednak, że do takiego działania zniechęcają restauratorów zawiłe procedury i niejasne lub niekorzystne dla nich przepisy prawne. Na szczęście istnieje możliwość dłuższego przechowywania różnego rodzaju żywności bez utraty jej walorów smakowych i zdrowotnych. Jedną z nich jest wykorzystanie technologii HPP. Czym jest taka technologia i jakie są jej zalety?
Technologia HPP – bez wysokich temperatur
Pod nazwą „technologia HPP” kryje się metoda pasteryzacji niewymagająca wykorzystania wysokich temperatur. Właśnie to odróżnia HPP (ang. High Pressure Processing) od tradycyjnej formy pasteryzacji, doskonale znanej m.in. dzięki przygotowywanym regularnie domowym przetworom. Wysokociśnieniowe utrwalanie żywności, bo tak właśnie brzmi pełna nazwa technologii HPP, polega na pakowaniu składników spożywczych i gotowych potraw do specjalnych opakowań, które następnie są szczelnie zamykane. Kluczem do sukcesu technologii HPP jest podwyższenie ciśnienia wewnątrz opakowania do 6000 bar. HPP to doskonały sposób na zabezpieczenie pożywienia przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a dzięki temu – na dłuższe przechowywanie.
Zalety technologii HPP
Choć trudno w to uwierzyć, technologia HPP została wynaleziona i opatentowana już w XIX wieku. Do powszechnego użytku weszła jednak dopiero na początku lat 2000., kiedy została wdrożona w wiele gałęzi międzynarodowego przemysłu spożywczego. Od tej chwili wysokociśnieniowe utrwalanie żywności jest z powodzeniem wykorzystywane do tego, aby przedłużyć świeżość wybranych produktów spożywczych. Technologia PPH ma naprawdę wiele zalet, których poznanie pozwoli lepiej zrozumieć jej fenomen.
- Technologia HPP pozwala na zachowanie niemal wszystkich właściwości smakowych, zapachowych i odżywczych dania.
- Cały proces pasteryzacji przebiega bez konieczności stosowania środków konserwujących, które mogłyby uczulić konsumenta albo wpłynąć na pogorszenie się jakości żywności.
- Proces jest wyjątkowo ekologiczny, ponieważ do jego przeprowadzenia niezbędne są wyłącznie woda i energia elektryczna konieczna od uruchomienia maszyny.
- Wysokociśnieniowe utrwalanie żywności pozwala przedłużyć świeżość składników spożywczych, dzięki czemu ewentualne procesy powodujące psucie przebiegają wolniej i rozpoczynają się później niż w przypadku tradycyjnych metod konserwacji.
- HPP okazuje się też wyjątkowe przydatne podczas ewentualnego transportu. Niekorzystne i niestabilne warunki atmosferyczne nie wpływają na żywność, dzięki czemu do celu dociera ona w nienaruszonym stanie.
Do czego wykorzystać technologię HPP?
Z technologii HPP najchętniej korzystają przedstawiciele przemysłu spożywczego. Wysokociśnieniowe utrwalanie żywności znajduje zastosowanie przede wszystkim w zabezpieczaniu gotowych dań typu instant, mięs i wędlin, a także owoców czy warzyw. Warto pamiętać, że HPP to dziś także najlepszy sposób na umożliwienie długotrwałego przechowywania owoców morza. Dzięki wyjątkowo wysokiemu ciśnieniu panującemu wewnątrz opakowania, nie rozwijają się tam bakterie, krewetki czy kalmary nie ulegają psuciu, a ich smak, zapach i wartości odżywcze zostają niemal w 100 procentach zachowane.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Industry 2.0.