Hobby

Szklana aparatura do bimbru. Do czego służy? Jakie są wady i zalety tego rozwiązania?

• Zakładki: 79


Decydując się na przygotowanie bimbru w warunkach domowych, warto poświęcić wiele uwagi wyborowi odpowiednich składników. Znaczenie ma też zakup wysokiej jakości urządzenia, które pomoże nam osiągnąć najlepsze efekty destylacji.

Bez wątpienia należy zapoznać się z sugestiami płynącymi z poradników oraz skorzystać z doświadczenia innych użytkowników. W ten sposób będziemy mieli pewność, że wybrana przez nas aparatura spełni swoje zadanie naprawdę dobrze. Wiele osób decyduje się dziś na wybór szklanej aparatury do bimbru. Na czym polega jej fenomen? Co sprawia, że szklana aparatura do bimbru cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród domowych twórców owocowego alkoholu?

Szklana aparatura do bimbru – z czego się składa

Bez względu na to, z jakiego materiału została wykonana aparatura do bimbru, jej elementy pozostają takie same. Do najważniejszych z całą pewnością należą:

  • chłodnica, dzięki której możliwe staje się szybkie i efektywne skraplanie alkoholu. To do jej wnętrza wrzucamy owoce i inne dodatki, które wzbogacą smak i aromat bimbru,
  • kocioł o dowolnej pojemności – to w nim dochodzi do podgrzewania zacieru, będącego podstawą bimbru
  • oraz kolumna rektyfikacyjna, będąca miejscem oczyszczania destylatu.

Te wszystkie elementy wspólnie tworzą układ przeznaczony do produkcji bimbru. Na rynku dostępne są urządzenia wykonane m.in. z metalu oraz szkła. To od nas zależy, na który model się zdecydujemy. W podjęciu decyzji może pomóc krótka charakterystyka szklanej aparatury do bimbru.

Zalety korzystania ze szklanej aparatury do bimbru

Podstawową zaletą korzystania ze szklanej aparatury do bimbru jest to, że nie wchodzi ona w reakcje z żadnymi składnikami spożywczymi. W ten sposób nie musimy się obawiać, że do naszego bimbru dostaną się niebezpieczne substancje.

Poza tym szklana aparatura do bimbru nie jest trudna w czyszczeniu. Wybierając ją, możemy też zapomnieć o charakterystycznym, metalicznym posmaku, który niekiedy dostaje się do wytwarzanego w domowym zaciszu produktu. Wszystko dzięki uniwersalności materiału, jakim jest szkło.

Kolejną zaletą takiego rozwiązania jest to, że korzystając ze szklanej aparatury do bimbru, mamy okazję obserwować cały proces. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że podczas destylacji dochodzi do wielu interesujących reakcji. Dzięki przezroczystemu szkłu można je podziwiać, nie przerywając procesu powstawania bimbru i nie narażając się na ewentualne poparzenie.

Szklana aparatura do bimbru – wady

Wśród wad wykorzystywania szklanej aparatury do bimbru należy wymienić trudności w przechowywaniu. W razie przypadkowego uderzenia może bowiem dojść do trwałego uszkodzenia któregoś z jej elementów. W takiej sytuacji aparatura często okazuje się niezdatna do użytku.

Bardzo często szklane kolby mają też znacznie mniejszą pojemność niż ich metalowe odpowiedniki. Decydując się na zakup szklanej aparatury do bimbru, ryzykujemy zatem, że proces destylacji alkoholu istotnie się wydłuży.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Destyluj.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
341 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *