Kobiety

Kuchnia śródziemnomorska – inspiracje na lunch z grillowanym serem

• Zakładki: 68


Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych i jednocześnie najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnia grecka, włoska, francuska czy kuchnia hiszpańska bazują na produktach regionalnych, owocach morza i rybach, a także wspaniałych serach. Dzisiaj przedstawimy inspiracje na lunch z grillowanym serem. Posmakuj smaków kuchni śródziemnomorskiej w wydaniu bez mięsa!

Lunch z grillowanym serem manouri

Ser manouri powstaje z serwatki najpopularniejszego greckiego sera, czyli z serwatki fety. Jest więc serem owczo-kozim, aksamitnym w smaku o dość zwartej strukturze. Jest mniej wyrazisty od fety, dlatego sprawdza się idealnie jako baza do wielu dań. Ser manouri powstaje w wyniku ugotowania serwatki z fety, dodania owczego mleka i śmietanki oraz kultur bakterii. Ser manouri jest dość tłusty i kaloryczny, jest jednak również źródłem wapnia oraz białka.

Ser manouri najczęściej podaje się w wersji grillowanej:

  • wytrawny lunch z grillowanym serem manouri – ser manouri doskonale komponuje się z cukinią, pomidorkami, świeżą bazylią, rukolą, bakłażanem i szpinakiem, warzywa do lunchu możemy grillować, a dania możemy jeść na ciepło i na zimno
  • lunch z grillowanym serem manouri na słodko – ser manouri warto skomponować również z owocami i słodkimi warzywami: pieczona dynia, śliwki i ser manouri lub rukola, pieczony ser manouri, mango i prażone pestki dyni lub grillowany ser manouri ze śliwkami, figami, gruszką i orzechami włoskimi to składniki na pyszny, sycący, zdrowy obiad na ciepłe dni

Śródziemnomorski lunch z grillowanym serem halloumi

Ser halloumi jest prawdziwym dobrem narodowym Cypru. Cypr, którego kuchnia zbliżona jest do kuchni greckiej, strzeże receptury seru halloumi – wiemy jednak, że powstaje on z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego lub z samego mleka owczego. Półtwardy ser halloumi jest elastyczny i topnieje w wysokiej temperaturze, dlatego najlepiej smakuje w wersji grillowanej, choć można jeść go również na surowo. Niektórzy ser halloumi porównują do sera mozzarelli, przede wszystkim jest znakomitym źródłem białka, nie jest tak tłusty jak ser manouri, dlatego chętnie wykorzystywany jest jako baza do lunchu w wersji fit. Ser halloumi wykorzystywany jest w wielu daniach, zarówno obiadowych, w przekąskach, śniadaniach i kolacjach:

  • cypryjskie ravioli – ravioli to kwadratowe pierożki, które znamy z kuchni włoskiej. Cypryjczycy chętnie przygotowują własne ravioli, koniecznie z nadzieniem z sera halloumi
  • makarony z halloumi – wystarczy grillowany ser halloumi, pomidorki i świeża bazylia, by przygotować pyszny bezmięsny makaron, w innej wersji makaron z cukinii podajemy z pomidorkami, pesto i z grillowanym serem halloumi
  • zapiekanki z serem halloumi – do ziemniaczanej i makaronowej zapiekanki z serem halloumi możemy dodać wszystkie warzywa, które zalegają nam w lodówce: cukinia, bakłażan, cebula, papryka, pomidorki, pieczarki i inne składniki w połączeniu z zapiekanym serem halloumi stworzą naprawdę pyszne i sycące danie
  • sałatki z grillowanym serem halloumi – grillowany ser halloumi może być także bazą do wielu sałatek, nasza propozycja: mix sałat lub rukola, puszka ananasa, pestki granatu, garść orzechów nerkowca, garść świeżej mięty i dwie łyżki syropu klonowego z grillowanym serem halloumi to przepis na sałatkę, idealną na lunch w upalny dzień

Śródziemnomorski lunch w restauracji Restro

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z wiodących kuchni w restauracji Restro w Warszawie. Sekretem pysznych dań są wysokiej jakości, świeże produkty. Najlepsze sery, warzywa i owoce, zdrowe oleje roślinne, a także najlepszej jakości wędliny i mięsa oraz prawdziwa pizza na cienkim cieście wchodzą w skład menu – lunch możemy zjeść na miejscu lub zamówić do domu lub biura.

Restauracja Restro to miejsce, w którym gotowanie jest sztuką, a każdy produkt wybierany jest pod względem walorów smakowych, świeżości oraz wartości odżywczych. Cieszy nas, że na mapie Warszawy i innych miast powstaje coraz więcej podobnych miejsc, dzięki którym mamy szansę poznać europejskie i światowe smaki na miejscu.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
97 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *