Dom

Które garnki są najbezpieczniejsze? Odpowiada Gerlach

• Zakładki: 207


Kupując garnki, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ich funkcjonalność i estetykę, ale również bezpieczeństwo użytkowania.  Oznacza to sięganie po naczynia wykonane z materiałów, które nie wchodzą w reakcję z żywnością. W końcu nikt nie chce, by garnki były źródłem zatrucia pokarmowego lub innych problemów zdrowotnych. Naczynia powinny być bezpieczne dla alergików, np. osób uczulonych na nikiel. 

Porównanie bezpieczeństwa różnych rodzajów garnków

Bezpieczeństwo jest ważnym aspektem wyboru odpowiedniego garnka. Jako że na rynku istnieje wiele rodzajów garnków, które różnią się między sobą pod względem bezpieczeństwa, przyjrzymy się niektórym materiałom stosowanym do produkcji garnków.

Garnki żeliwne 

Są jednymi z najtrwalszych i bezpiecznych na rynku. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a odpowiednio użytkowane mogą służyć przez naprawdę długie lata.  Żeliwo jest materiałem nietoksycznym, co oznacza, że nie wchodzi w reakcję z żywnością. Niestety garnki żeliwne nie nadają się do przechowywania żywności przez długi czas. Od kwaśnego odczytu potraw i wilgoci mogą pojawić się nalot rdzy. Ponadto żeliwo nieco „oddaje” żelaza potrawie, więc dania mogą mieć metaliczny posmak, co nie każdego przypadnie do gustu.

Garnki aluminiowe 

Są tańsze niż te wykonane z żeliwa i mają dobrą przewodność cieplną. Jednak aluminium, jeśli nie jest zabezpieczone jakąś powłoką, może uwalniać toksyczne substancje do potraw podczas gotowania. 

Garnki ze stali nierdzewnej 

Są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję. Są również całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie uwalniają toksycznych substancji do potraw podczas gotowania. Na dodatek komplet garnków ze stali nierdzewnej może być wykorzystywany do przechowywania potraw w lodówce lub zamrażalniku. Wyjątek stanowią surowe mięso, ryby i jaja.  Stalowe garnki Gerlach są wyposażone w specjalne powłoki antyadhezyjne, które zapobiegają przywieraniu potraw do dna garnka, dzięki czemu można gotować bez użycia tłuszczu i oleju, Wiele zestawów ma również trójwarstwowe dno z wbudowanym dyskiem aluminiowym o jednolitej powierzchni, które równomierne dystrybuuje ciepło, skracając czasu gotowania potrawy.

Garnki ceramiczne 

To bardzo piękne i trwałe naczynia, które mogą psuć się po długim okresie użytkowania lub po upadku na twarde powierzchnie. Ponadto mogą one przenosić toksyczne substancje do potraw, jeśli dojdzie do odprysku warstwy wypalanej gliny. Korpus garnka z powłoką ceramiczną jest wykonany z aluminium.  

Jak wybrać najbezpieczniejszy garnek?

Aby wybrać najbezpieczniejszy garnek, należy zwrócić uwagę nie tylko na materiał wykonania, ale i posiadane atesty, certyfikaty, a ponadto akcesoria. Bezpieczny garnek powinien mieć ergonomiczne, antypoślizgowe uchwyty, ułatwiające przenoszenie naczynia i pokrywkę, która będzie dobrze trzymała się garnka podczas gotowania. 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
43 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *