Nie przepadasz za tłustymi produktami, ale chcesz poprawić swoją dietę i dodać do niej zdrowy tłuszcz? Poznaj łagodne, nieinwazyjne sposoby na wdrożenie tłuszczu do codziennego menu. Jedz zdrowe tłuszcze bez zmuszania się!
Przekąski bogate w zdrowe tłuszcze
Jeżeli nie lubisz konsystencji ani smaku tłuszczu, dodawanie oliwy czy oleju z pestek dyni do sałatek zdecydowanie się nie sprawdzi. A jednak pestki, nasiona, orzechy i migdały możesz dodać do diety, i to w formie atrakcyjniejszej niż surowe bakalie chrupane prosto z opakowania. Sprawdź ofertę pobliskich sklepów i zobacz, jakie batoniki z orzechami oferują. Upewnij się, że bakalie stoją na pierwszym miejscu w składzie. Snickers czy podobny czekoladowy batonik z niewielką zawartością orzeszków nie zda egzaminu.
Zdrowy olej stosowany bezinwazyjnie
Nie musisz doprawiać oliwą sałatek ani przestawić się na smażone dania, by spożywać zdrowe oleje. W aptekach i sklepach z suplementami znajdziesz olej z siemienia lnianego, wiesiołka dwuletniego czy dzikiego oregano w formie kapsułek. Ten pierwszy z uwagi na bazę w postaci nasion zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
Zdrowe wybory kanapkowe
Wartościowe tłuszcze można przemycić także w ramach śniadań, lunchów i kolacji, jeśli lubisz kanapki bądź tortille. Zamień produkty chude na półtłuste lub pełnotłuste. Oprósz warzywa na kanapce żółtym serem. Spróbuj ryb – a nuż którąś polubisz. Popularne są także wegańskie pasty z awokado i wegetariańskie na bazie żółtka jajka. Dodatkowo na bułce z kiełkami świetnie sprawdzą się nasiona i pestki. Możesz również kupować pieczywo z nasionami.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Sklep.bio-med.pl.
Zdj. Shutterstock