Zdrowie

Jak pozbyć się zgagi? Skuteczne sposoby

• Zakładki: 54


Doświadczasz palenia i pieczenia w żołądku lub przełyku? Kiedy Ci się odbija, czujesz w gardle kwasek? Prawdopodobnie cierpisz na zgagę. Poznaj skuteczne sposoby, dzięki którym zminimalizujesz przykre doznania lub pozbędziesz się dolegliwości całkowicie. Oto żywieniowe metody walki ze zgagą!

Co pomaga na zgagę?

Dopadła Cię zgaga, ale nie masz możliwości lub nie chcesz opuścić domu? Możesz poratować się jednym z produktów, które zapewne posiadasz w kuchni. Zacznij od szklanki mleka, najlepiej ciepłego. Jeśli cierpisz na zgagę rzadko, np. po spożyciu ciężkiej potrawy, mleko złagodzi Twój stan. Jeżeli jednak masz zdiagnozowany refluks i zgaga towarzyszy Ci często, mleko może zaostrzyć objawy, bo stymuluje proces trawienia i produkcję kwasów żołądkowych. W tym pierwszym przypadku alternatywami mleka są maślanka i kefir.

Sprawdź w szafce z herbatami, jakimi ziołami dysponujesz. Melisa, mięta, rumianek, koper włoski, imbir lekarski, anyżek, cynamonowiec, kminek i prawoślaz lekarski łagodzą objawy podrażnienia układu pokarmowego. Pomagają też w stresie wywołanym przez ból, pieczenie i palenie.

Szybką pomocą okażą się: szklanka letniej wody z łyżeczką octu jabłkowego, łyżeczka musztardy, garść prażonych migdałów bez soli, soki warzywne (marchewkowy, buraczany, ogórkowy).

Łagodzenie zgagi środkami z apteki

Jeśli domowe sposoby nie pomagają, wybierz się do apteki po pastylki, saszetki z zawiesiną bądź krople żołądkowe na zgagę. Kup przy okazji siemię lniane, najlepiej niemielone, i ugotuj je w wodzie, by powstał naturalny kisiel. Taka zawiesina doskonale zabezpiecza ściany żołądka i przełyku w chorobach żołądkowo-jelitowych. Zapytaj farmaceutę o leki zawierające alginiany, leki prokinetyczne i alkalizujące kwas żołądkowy. Poza siemieniem lnianym sprawdzą się kminek i imbir.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Aptekamirowska.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
54 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *