Praca

Faktoring a obroty firm. Kto może skorzystać z usługi?

• Zakładki: 6


Przez długi okres z faktoringu mogły korzystać wyłącznie duże firmy. Z czasem się okazało, że zapotrzebowanie na faktoring zgłaszają też mniejsze przedsiębiorstwa. Dla małych firm w zasadzie nie było żadnych sensownych produktów finansowych, które by mogły wspierać ich działalność. W najgorszej sytuacji były początkujące firmy. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej — faktoring otworzył się na firmy działające w skali mikro. Sprawdź, jakie musisz spełniać wymagania i czy ważne są obroty firm w faktoringu!

Faktoring ratuje płynność finansową

Nie jest żadną tajemnicą, że faktoring to wyjątkowo korzystna usługa dla firm, która pozwala na uzyskanie błyskawicznej zapłaty za fakturę wystawioną z długim terminem płatności. O ile faktoring w żadnej mierze nie jest kredytem udzielanym na bieżącą działalność gospodarczą, to zapewnia środki niezbędne do jej prowadzenia. Firma, sprzedając produkty lub usługi z odroczonym terminem płatności, nie musi już czekać na pieniądze, co oznacza, że nie powinna się martwić o środki na zapłatę na przykład za czynsz, podatki lub wynagrodzenia dla pracowników.

Zalety faktoringu

Ogromnym atutem faktoringu jest uproszczona procedura. Obecnie każda firma może korzystać z faktoringu, a obroty firm nie są czynnikiem decydującym w ustalaniu warunków współpracy z faktorem. Ponieważ najpopularniejszą odmianą faktoringu jest faktoring niepełny, to faktor sprawdzi, jak prezentuje się sytuacja finansowa potencjalnego odbiorcy towarów lub usług. Jeśli dłużnik faktoringowy nie ureguluje zapłaty za fakturę w ustalonym terminie, to faktorant będzie musiał zwrócić otrzymane środki finansowe faktorowi. W tej sytuacji czeka go również procedura prawna, która jest stosowana celem odzyskiwania należności od nierzetelnego klienta.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą AOW Faktoring.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
7 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.