Czym palić w piecu? Rodzaje ekopaliw.

W obliczu zaostrzających się przepisów dotyczących norm emisji spalin, wyszukiwane są coraz to nowsze i bardziej innowacyjne paliwa, które zasilają nasze domowe piece. Wiodącym trendem, wśród producentów materiałów opałowych są biopaliwa. Z takiego rozwiązania korzystają już nie tylko gospodarstwa domowe. Zalety biopaliw, doceniły przede wszystkim potężne elektrownie, które są szczególnie zobligowane do zachowywania określonych norm emisji gazów. Wszelkie statystyki wskazują, że popularność biopaliw będzie z roku na rok jeszczezima1 wyższa.

Aktualnie wymianie się następujące paliwa pochodzące z biomasy:

  • Biopaliwa stałe – drewno, plony, pozostałości z przetwórstwa rolniczego,
  • Biopaliwa płynne – biopaliwa, biodesel, alkohole,
  • Biogaz – mieszanina metanu i dwutlenku węgla.

Takiego biopaliwa można używać w specjalnych piecach. Na krajowym rynku dostępne są zarówno proste kotły na pellet, jak i bardziej zaawansowane, w którym można używać zarówno pelletu, biomasy, jak i ekogroszku. A czym jest ekogroszek? To kolejne, ekologiczne paliwo, dostępne na rynku.

Ekogroszek uzyskiwany jest z wysokokalorycznego węgla. Ma postać niewielkich, regularnych ziaren. Jego głównymi zaletami jest ekologiczności i opłacalność. Jego przewagą nad pozostałymi paliwami jest to, że w procesie spalania wytwarza się znacznie mniej tlenku siarki niż w przypadku klasycznych metod grzewczych. Więcej o ekogroszku przeczytasz na stronie producenta http://cieplododomu.pl/.

Warto zauważyć piece na ekogroszek i biomasę praktycznie nie wymagają obsługi. To doskonałe połączenie ekologii i komfortu!

7 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*