Choroba wieńcowa wraz z innymi schorzeniami układu sercowo-naczyniowego stanowi w Polsce główną przyczynę śmierci. Choroba niedokrwienna serca jest chorobą przewlekłą i zdecydowanie łatwiej jej zapobiegać, niż ją leczyć. Dowiedz się, czym jest choroba wieńcowa, jakie są jej przyczyny i objawy oraz jak jej zapobiegać.
Przyczyny choroby wieńcowej
W zdecydowanej większości przypadków u podłoża choroby wieńcowej leży inna groźna choroba – miażdżyca. Nieprawidłowa dieta i brak ruchu sprawiają, że w naczyniach krwionośnych odkładają się złogi, przede wszystkim złogi cholesterolu, które przenikają do ścianek naczyń krwionośnych. Ponadto w naczyniach krwionośnych tworzą się blaszki miażdżycowe, które u poszczególnych pacjentów z chorobą wieńcową różnią się strukturą. Im stabilniejsze blaszki miażdżycowe, tym mniejsze ryzyko ich pęknięcia, co w jakimś stopniu zmniejsza ryzyko zawału serca.
Chorobę wieńcową stwierdza się, gdy miażdżyca powoduje zwężenie światła tętnic wieńcowych aż o 75% – jest to więc bardzo zaawansowana zmiana, która wymaga kontroli lekarskiej i zmiany tryby życia pacjenta.
Choroba wieńcowa – objawy choroby niedokrwiennej serca
Chorobę wieńcową nazywamy także chorobą niedokrwienną serca. W istocie znaczne zwężenie naczyń wieńcowych, które znajdują się wokół serca i które doprowadzają do serca tlen i substancje odżywcze, prowadzi do chronicznego niedokrwienia serca. W wyniku tego osoby chore odczuwają silne kłucie lub ucisk w mostku w sytuacjach stresowych, podczas dużego wysiłku, a także w niskich temperaturach. Zadyszka, płytki oddech, duża potliwość to kolejne objawy choroby wieńcowej. Należy pamiętać, że u każdego pacjenta objawy choroby wieńcowej mogą być nieco inni. Część osób dopiero po rozległym zawale dowiaduje się o chorobie wieńcowej, wcześniej nie będąc nawet świadomym miażdżycy naczyń wieńcowych.
Profilaktyka choroby wieńcowej – jak zmniejszyć ryzyko zawału serca?
Profilaktyka jest naszą największą bronią w walce z chorobą niedokrwienną serca. Zbilansowana dieta, w której tłuszcze roślinne przeważają nad tłuszczami zwierzęcymi, unikanie żywności wysoko przetworzonej oraz fast-foodów, a także słodyczy w dużym stopniu zmniejsza ryzyko podwyższonego cholesterolu, miażdżycy i choroby wieńcowej. Codzienne menu powinno składać się przede wszystkim z dań lekkostrawnych, a smażone potrawy należy zastępować gotowanymi. Istotny jest również ruch – spacery i aktywny wypoczynek znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Warto także wdrożyć treningi, choćby o średniej intensywności.
Choroba wieńcowa – leczenie choroby niedokrwiennej serca
Choroba wieńcowa należy do chorób przewlekłych, a jej całkowite wyleczenie nie jest możliwe. Leczenie choroby wieńcowej opiera się o metody farmakologiczne i niefarmakologiczne i ma na celu zahamowanie rozwoju choroby, redukcję objawów i zmniejszenie ryzyka zawału serca. Kluczowymi w leczeniu choroby wieńcowej są metody niefarmakologiczne – zmiana diety i trybu życia, redukcja masy ciała i unikanie używek oraz sytuacji stresowych. Ponadto pacjentom podaje się aspirynę lub statynę, które zmniejszają ryzyko postawania blaszek miażdżycowych (zakrzepów), leków łagodzących objawy, leki wyrównujące rytm pacy serca oraz leki zmniejszające nadciśnienie tętnicze.
Choroba wieńcowa jest tak właściwie zespołem chorób, które znacząco pogarszają jakość życia. Przede wszystkim jednak choroba niedokrwienna serca jest bezpośrednim zagrożeniem życia, dlatego pacjenci z tą chorobą muszą bezwzględnie stosować się do wskazań lekarza.
Artykuł powstał we współpracy z Centrum Medycznym Vitamed