Rozpoczynając przygodę z destylacją w warunkach domowych, nie zawsze chcemy inwestować w kosztowny sprzęt. Na samym początku nie jest to z resztą konieczne, bo nikt nie zagwarantuje nam, że pozyskiwanie alkoholu okaże się naszym hobby na wiele lat.
Zanim na dobre wdrożymy się w proces destylacji, warto poświęcić więcej czasu na przygotowania. Z pewnością przyniosą one wiele korzyści, a jednocześnie pozwolą zadbać o bezpieczeństwo. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę podczas domowej destylacji.
Wybieraj alkohol pochodzący z wiadomego źródła
Podstawą odpowiednio przeprowadzonej destylacji jest bezpieczny alkohol. Wybierając go, unikaj substancji pochodzących z nieznanego źródła. Każdy z nas a pewno choć raz słyszał na lekcjach chemii ostrzeżenie nauczyciela dotyczące alkoholu metylowego. Warto je zapamiętać i kupować wyłącznie produkty w oficjalnych opakowaniach.
Nawet przypadkowe spożycie niewielkiej ilości alkoholu metylowego, sprzedawanego w znacznie niższej cenie niż tradycyjny spirytus spożywczy, może mieć skutki śmiertelne. Organizm ludzki reaguje zaburzeniem trawienia na spożycie alkoholu metylowego. Spożycie tej substancji skutkuje m.in. utratą wzroku. Jeśli więc w destylacji stawiasz dopiero pierwsze kroki, bądź naprawdę ostrożny.
Zastanów się, jakie owoce chcesz wykorzystać
Większość domowych alkoholi sporządza się na bazie owoców. To one nadają gotowemu napojowi smak i kolor. Planując destylację w „czterech ścianach”, masz co najmniej dwa wyjścia.
- Możesz skorzystać z gotowych przepisów, które bez trudu znajdziesz na blogach internetowych i forach. W ten sposób unikniesz błędów, a pierwszy wytworzony samodzielnie napój na pewno się nie zmarnuje. Jeśli masz taką możliwość, poproś o pomoc bardziej doświadczone osoby. Z pewnością chętnie posłużą Ci radą.
- Drugim rozwiązaniem jest samodzielny dobór owoców, na których bazie powstanie alkohol. W tym przypadku dobrze jest kierować się własnymi upodobaniami oraz powszechnie dostępną wiedzą. Nalewki malinowe albo te z dzikiej róży z pewnością będą strzałem w dziesiątkę.
Skorzystaj z pomocy doświadczonych osób
Jeśli robisz coś po raz pierwszy, nie wahaj się poprosić o pomoc bardziej doświadczone osoby. W Twojej rodzinie lub wśród przyjaciół z pewnością jest ktoś, kto miał już do czynienia z domową destylacją. W takiej sytuacji możecie wspólnie wybrać najsmaczniejsze składniki, a także zadbać o odpowiedni sprzęt, w którym powstanie nalewka.
Budowa destylatora z kega – czy to bezpieczne?
W sklepach internetowych i stacjonarnych ze sprzętem do destylacji dostępnych jest dziś wiele rodzajów destylatorów. Mają różne rozmiary i w ten sposób zaspokajają potrzeby zarówno początkujących, jak i zaawansowanych miłośników destylacji. Na forach internetowych często pojawiają się pytania dotyczące budowy destylatora z kega. Samodzielnie stworzona konstrukcja może i jest tańsza, niż gotowy produkt, jednak ma kilka istotnych wad.
Przede wszystkim może się okazać nie do końca bezpieczna. Wystarczy niewłaściwie dokręcony zawór albo zły dobór elementów, aby budowa destylatora z kega okazała się zagrożeniem.
Poza tym na budowę destylatora z kega trzeba poświęcić wiele czasu. Zamiast przeznaczać go na tworzenie kompozycji smakowych i degustacje, spędzimy długie godziny w domowym warsztacie. Jeśli nie jesteśmy miłośnikami majsterkowania, znacznie lepszym pomysłem będzie wybór gotowego destylatora z profesjonalnego sklepu z wyposażeniem do destylacji.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Destyluj.
1 thoughts on “Budowa destylatora z kega. Od czego zacząć i o czym pamiętać?”